Ръководства

Керамичен тиган: характеристики на покритието и критерии за избор

Съдове за готвене | be4home.com

Керамиката е най-старият материал за производство на домакински съдове, но тиганът с керамично покритие е модерно изобретение. Той се появи като еволюционно продължение на мангала с незалепващо покритие, изобретен едва в средата на 20-ти век. Само по-рано синтетичният тефлон беше използван като защитен слой, а сега той беше заменен от естествен компонент – керамика. За характеристиките на покритието и избора на такива тигани ще говорим в статията.

Какво е керамичен тиган

Въпреки утвърденото име, контейнерът не е 100% керамичен. Базирана е на здрава метална рамка. Върху него се нанася защитен керамичен слой с дебелина от няколко микрона. Освен това придава на тигана неговите незалепващи свойства. Професионалните готвачи ценят ястията за абсолютна екологичност и висока устойчивост на топлина. Керамичното покритие може да издържи на температури до 400 градуса, докато синтетичните колеги работят при температури, които не надвишават 200 градуса. Как се нанася керамичното покритие В зависимост от начина на производство на тялото, методът на нанасяне на керамичен слой върху него също е различен. Например, тънките щамповани алуминиеви тигани често имат разпознаваемо светло покритие. Но аналозите, изработени от дебел алуминий или чугун, напротив, се произвеждат главно в тъмен цвят – черен или сив. Всичко е от разликата в покритието.

 Най-добрите керамични тигани са издръжливи и ефективни продукти. Те имат важни ползи.

1. Сигурност. За производството на покритието се използват 100% естествени суровини – пясък и керамични стърготини.

2. Устойчивост на висока температура. Компонентите на защитния слой могат лесно да издържат на нагряване до 400 градуса.

3. Незалепващи свойства. Керамичен тиган с незалепващо покритие – прибори за готвене без олио. Кажете да на здравословното хранене!

4. Лесна грижа. За разлика от крехкото синтетично покритие, керамиката не се страхува от взаимодействие с метални остриета.

5. Съвместим с различни печки. Материалът е подходящ не само за готвене на всички видове нагревателни повърхности, но и за фурна.

6. Устойчивост на защитния слой. Нанесена няколко пъти, защитата издържа и действа през целия живот на контейнера.

7. Дизайн. Тиган с керамично покритие може да бъде с всякаква форма и диаметър. И той също е много красив.

Back to list

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.