Съвети

Уок тиган: защо ви е нужен, предимства, как да изберете

Уок тиган | be4home.com

Този тиган е трудно да се пропусне. Обемно тяло, дълга дръжка, тънки стени. Уокът е различен от обикновения тиган, въпреки че има подобни функции. Прочетете за тях и какво още трябва да знаете за уоковете в статията.

Какво е уок тиган

Контейнерът представлява кръгъл дълбок тиган с дъно с малък диаметър. Името идва от кантонската дума wok. Според официални източници такива ястия се използват в китайската кухня от около две хиляди години. Почти едновременно в Индия и Югоизточна Азия се появиха тигани от този тип. В резултат на това името „азиатски“ остана зад тях. Класическият уок е с полусферично дъно. Това е удобно, когато готвите на огън и първоначално съдът е бил използван по този начин. Вариациите с плоско дъно са аналог специално за домашна употреба.

Кратка история на изобретението

Може да се изненадате, но първите уокс са били използвани от бедните. В дълбоки тигани ястията са е приготвяло храна веднага за голям брой хора. След това хранатае била разделена на порции и раздадена. Тясното дъно гарантираше бързо нагряване, а високите страни осигуряваха необходимия обем. Древните кухни с използване на уок са били полеви, тоест улични. Този народ е бил обучаван от номадски племена, които са готвели в подобни ястия. Технологията се възприела бързо от търговците на улична храна. Тиганът уок не изисква много масло, което прави всяко ястие вкусно и питателно.

За какво е тиган уок? Дълбоката конична форма е удобна за пържене при разбъркване. Тази техника се нарича пържене с разбъркване. Тънкият корпус тежи значително по-малко от класическите контейнери. Идеален за готвене на тегло. Добавете тук удобна дръжка и ще получите перфектните съдове за готвене за:

1. Пържене. В него се пържат средно големи парчета телешко, свинско, птиче и риба. Продуктът става мек, но остава сочен.

2. Дълбока мазнина. Дизайнът е подходящ за хрупкави златистокафяви картофи и всякакви зеленчуци.

3. Погасяване. Високите страни ви позволяват да добавите вода, бульон или сос вътре, за да къкри ястието до готовност.

4. Готвене на пара. С помощта на специална метална мрежа тук се приготвят на пара риба, скариди, пилешко месо и други съставки.

Каква е разликата между уок и обикновен тиган

Струва ли си да се купува? Определено да. Само в уок може да се извърши висококачествено бързо печене без изгаряне. Той произвежда най-сочните пържени храни без пресушаване. Позволява ви да постигнете златиста коричка без преваряване. И подходящ за диетични ястия на пара. По външен вид се различава от тиган и тенджера. Тези разлики са ключът към неговата гъвкавост.

1. Формата на конуса е универсална за всяка операция.

2. Тясното дъно от 12 см осигурява бързо и равномерно нагряване.

3. Височината на страните до 10 см е подходяща за задушаване и задушаване.

4. Дължината на дръжката от 20 см гарантира удобен захват без риск от изгаряне.

5. Наличието на капак предпазва работните повърхности от пръски, грес и масло. Какво да готвя в уок В традиционната азиатска кухня този вид тиган не е просто ястие. Това е цял кулинарен жанр – „уок рецепта“. Ястията са отделна посока. Те са на базата на юфка и ориз, допълнени с различни съставки. Пиле, месо, зеленчуци, риба, скариди и други морски дарове. Смесват се и се запържват в малко количество олио. Добре загрят уок осигурява бързо освобождаване на сока. Съставките се разкриват по-ярко. Ядете оптимално калорично, вкусно, сочно и засищащо лакомство. Модерната кухня е адаптирала уок и към други ястия. Например, пилаф и картофи с месо.

Back to list

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.