Ръководства

Какво влияе на живота на тигана

Индукционен тиган за палачинки | be4home.com

Посоченият в документацията период е базиран на оптимални условия. С правилна грижа може да се удължи. Но нарушенията ще доведат до обратния

Eфект. 1. Деформацията на тялото води до образуване на вдлъбнатини. Това се случва, ако съхранявате тежки съдове в празен тиган. Тенджера, керамичен съд за печене или друго. Отначало дъното неусетно „увисва“. Нагряването увеличава деформацията. Съдовете губят своята стабилност, провалят се.

2. Нарушаването на температурния режим е особено важно за фритюрниците с незалепващо покритие. Производителите препоръчват температурата да не надвишава 220 градуса по Целзий. При прегряване защитният слой се разрушава, което може да доведе до изгаряне на съставките. И рязката промяна на температурата (от хладилника до печката) води до термичен удар на корпуса.

3. Неправилната експлоатация е честа причина за преждевременна повреда на домашните тигани. Въпреки факта, че основата на продукта е изработена от здрав метал, не го подлагайте на грубо механично натоварване. От падане се образуват чипове, от използването на стоманени остриета – драскотини.

4. Неподходяща грижа – какво се случва поради невнимание или незнание. Например тиган с незалепващо покритие не е съвместим с миене в автоматична съдомиялна машина. Чугуненият тиган трябва да бъде подправен преди първа употреба. Алуминиев тиган без покритие не е предназначен да побира готвени ястия, както и кисели лакомства.

5. Високата влажност вреди на почти всеки прибор, включително тиганите. Влагата върху повърхността на незащитена метална кутия рано или късно ще доведе до ръжда. В рисковата зона попадат продукти с високо съдържание на желязо в състава. Например, чугун. Какво се случва, ако го използвате по-дълго, очевидното – външният вид ще пострада. Колкото и да се опитвате, трудно можете да запазите корпуса на тиганачисто нов и лъскав, сякаш на първия ден след покупката. Всяка домакиня ще потвърди това. Естественото износване може да бъде забавено, но не и обърнато. Колкото по-дълго използвате тигана, толкова по-забележим е той. Запомнете едно просто правило: безопасният тиган няма стружки, вдлъбнатини или дълбоки драскотини. Но външните недостатъци не са единственото нещо, което води до пренебрегване на края на живота на тигана.

1. Храната ще изгори и ще залепне. Най-яркият знак, че е време да смените домашния любимец. Металът страда най-много в центъра. Повърхността става неравна, маслото не покрива дъното равномерно. Това води до нарушаване на естетиката на съдовете. Например парчета месо или зеленчуци „разкъсват“.

2. Консумацията на олио ще се увеличи по време на пържене. Добавянето му е естествен импулс на домакинята, която е забелязала, че продуктите залепват. Няма да помогне, ако покритието е повредено или корпусът е повреден. Това ще доведе само до следващия елемент.

3. Общото съдържание на калории в ястията ще се увеличи. Излишното масло няма да се изпари, а ще се абсорбира. Ястието ще стане по-мазно. В семейства, където се придържат към здравословна диета или следват специална диета, това е недопустимо.

4. Златната кора ще стане по-вредна. Някой обича картофите, месото и рибата да бъдат покрити с хрупкаво пържене. Но когато срокът на експлоатация на тигана приключи, любимите ви ястия няма да са златисти, а препечени. Ястието ще излезе прегоряло и сухо.

Back to list

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *