Съвети

Съдове за готвене за всеки вкус и бюджет

Тиган дълбок SKK- Ø 20 см | be4home.com

Домашните готвачи се нуждаят от набор от качествени съдове за готвене в своя кухненски арсенал. Такъв набор включва разнообразие от съдове от неръждаема стомана, включително тенджери за сосове, тигани за соте, тигани за скара и незалепващи съдове. Но въпросът, който се задава на домашните готвачи, е кога да се използват съдове от неръждаема стомана, а кога да се предпочетат чугунени или незалепващи съдове. Решението за избора на готварски съдове трябва да бъде активна част от процеса на подготовка.

Неръждаемата стомана е най-често използваният материал за готварски съдове в повечето домакинства. Тя е нереактивен метал и няма да влияе на вкуса на храната, особено в киселинни ястия. Затова тигани и тенджери от неръждаема стомана са идеални за приготвяне на сосове като класически сосове за месо. Благодарение на тънкия им профил, тези съдове по-лесно контролират температурите в сравнение с чугунени съдове. Например, ако задушавате лук в тиган от неръждаема стомана и той започне да прегаря, можете бързо да реагирате, като намалите топлината. Тази възможност за контрол не е толкова лесна при чугунени тигани, които задържат топлината за по-дълго време. Тиганите и тенджерите от неръждаема стомана са най-подходящи за соте и пържене и са отличен избор за домашни готвачи. Те се справят добре с почти всякакъв вид белтък, особено с пилешкото месо, като могат да му придадат хубава кафява коричка и да запазят аромата му. Освен това, за разлика от други видове тигани, можете да наблюдавате процеса на готвене и да контролирате степента на припечване в тигана от неръждаема стомана.

За вегетарианци и любители на зеленчуци, тиганите от неръждаема стомана са идеални за карамелизиране на зеленчуците. Те могат да ви осигурят хубаво кафяво покритие и едновременно с това няма да залепнат, ако ги приготвяте правилно. Важно е да загреете тигана преди да добавите масло или друго мазнина и да не претрупвате.

Освен съдовете от неръждаема стомана, чугунените съдове също са отличен избор за домашни готвачи. Чугунът е известен със своята отлична задържаща топлина способност, което го прави идеален за задушаване и бавно готвене. Чугунените съдове разпределят топлината равномерно и задържат ястието топло за дълго време след приготвянето. Те са перфектни за готвене на ястия като рагу от зеленчуци. Чугунените тигани са отличен избор за приготвяне на хрупкави картофи или палачинки.

Незалепващите съдове също са полезни в кухнята. Те имат специално покритие, което предотвратява залепването на храната и прави почистването по-лесно. Такива съдове са добри за приготвяне на яйца, риба и други храни, които имат склонност да залепват към повърхността на тигана. Въпреки това, трябва да се отбележи, че незалепващите съдове имат ограничена издръжливост и покритието им може да се износи с времето или при употреба на метални прибори. Затова е важно да се използват дървени или силиконови прибори при готвене в незалепващи съдове, за да се предотврати повреда на покритието.

Важно да запомним

При избора на съдове за готвене е важно да се вземат предвид предпочитанията и стила на готвене на всеки домакин. Комбинирането на съдове от неръждаема стомана, чугун и незалепващи съдове в кухнята ви ще ви позволи да се справяте с всякакъв вид ястия и да ги приготвяте с вкусни резултати.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *