Идеи

От какви чаши пиете уиски?

купи чаша за уиски | be4home.com

Първото писмено споменаване на уискито датира от 1405 г. Намерено е в монашески записи в Ирландия. Въпреки това се смята, че самата силна алкохолна напитка е била дестилирана много преди това. Къде и кога точно, историята, уви, мълчи. Но основните региони на производство на уиски все още са Ирландия и Шотландия. В тази статия ще ви кажем от кои чаши го пият.

Видове чаши за уиски

Уискито се получава от различни видове зърно чрез малциране, ферментация, дестилация и продължително отлежаване в дъбови бъчви. След това напитката се бутилира, в която се озовава на нашата маса. Следващото е въпрос на вкус.

1. Шот. Всъщност обикновена чаша от 40-50 мл, за една глътка. Шот обикновено се използва при пиене на традиционно уиски.

2. Чаша или хайбол. Класически високи очила със заоблена форма или с ръбове отвън. Имат дебело дъно. Обемът от 200 мл е предназначен за добавяне на лед.

3. Нозиране. Чаша за професионалисти – те се използват от дегустаторите на напитката. Масивен контейнер под формата на неотворена цветна пъпка на късо стъбло, изработено от дебело стъкло.

4. Лале. Външно прилича на чаша за вино, тъй като има тънък висок крак с кръгла основа и дълбока заоблена купа. Отличителна черта – купата се стеснява. Чашите перфектно разкриват букета на напитката. Обем 140 мл. 5.

Снифтер. Прилича на лале, но има по-меки черти и още повече прилича на обикновена чаша за вино. Тя е с форма на лале, издължена, леко разширяваща се към върха. Кракът е висок, основата е стабилна. Чашата се използва за елитни уискита. Обем 150 мл.

Чаши за уиски | be4home.com

От какво пият уиски вкъщи

Чаша за уиски в къщи  трябва да бъде стилна и гъвкава, защото къщата е място, където се наслаждаваме на релаксация и не бързаме за никъде.

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.