Ръководства

Колко издържа един тиган

Тиган плитък AMT

Не бързайте да отговорите, че добрият тиган е вечен. Разбира се, това не е наденица, чийто срок на годност е 4-5 дни след отваряне. Оперативният ресурс на тиганите обаче също е ограничен.

Колко дълго можете да използвате този съд? Какви са признаците, че е време за смяна на тигана? Какво ще стане, ако това не бъде направено? Кои тигани са безопасни?

Прочетете статията и вземете под внимание.

Какво е експлоатационен живот?

Издръжливият тиган не е мечта, а необходимост. Тиганите се използват до три пъти на ден. Закупувайки тиган, вие получавате набор от свойства, гарантирани от производителя:

– надеждност на компоненти, връзки, шевове;

– безопасен състав на всички части;

– температурна устойчивост на корпуса, дръжките, капаците;

– съвместимост с определени видове нагревателни елементи (газ, индукция, електрическа печка, стъклокерамика);

– съответствие на обявените на опаковката параметри с реалните (диаметър, дължина, дебелина и др.). Тук също е посочен експлоатационният живот на тигана. Това е периодът, през който тиганът може да се използва по предназначение, без да се страхува, че внезапно ще се провали. В случай на значителни дефекти, продуктът може да бъде заменен или ремонтиран.

Кой и как го определя?

Срокът на експлоатация на тигана се определя от производителя. Срокът влиза в сила от датата на закупуване на тигана. Информацията се съобщава на купувача безпроблемно. Има го на опаковката и/или в придружаващите документи. Защо това е важно, когато става въпрос за тигани? Факт е, че по време на процеса на готвене съдовете са в пряк контакт с храната. Взаимодействие с горещо олио, разбъркване/обръщане с метални, дървени и дори силиконови шпатули рано или късно водят до естествено износване на фритюрника.

Тиган без покритие е обрасъл с мрежа от пукнатини.

Металът на тези места става крехък, обрасъл със сажди, малки частици попадат в чинията. Тиган с незалепващо покритие постепенно губи защитните свойства на горния слой. Изтънява, оголва тялото. Тогава се случва същото като с конвенционалния тиган. Плюс това, синтетичните компоненти на самото защитно покритие, ако присъстват в неговия състав, могат да проникнат в храната. Това са тежки елементи, които тялото не премахва веднага или с голяма трудност.

Срок на експлоатация и гаранция – разликата

Случва се, че в допълнение към експлоатационния живот тиганът има и гаранция. Задава се от производителя, продавача или вносителя на стоките. Това е срокът, през който купувачът има право да се обърне към оторизираната организация за отстраняване на констатираните недостатъци. Най-често гаранция има за продукти, които са платени на един ден, но реално получени на ръка на друг. Например поради доставка. Ако на опаковката не пише нищо за времето. Това означава, че всички значителни неизправности в работата на тигана, възникнали не по вина на купувача, могат да бъдат коригирани до десет години от датата на закупуване.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *