Идеи

ТОП 5 джаджи във вашата кухня

силиконова четка

Казват, че всички изобретения на човечеството идват от мързел или от желанието да се измислят неща, които значително ще опростят живота, ще помогнат да спестите време и да го изразходвате за по-полезни неща. Вземете например кухненските прибори. Отварачка за консерви, универсална отварачка за консерви, преса за чесън, белачка за зеленчуци и дори силиконова четка – всички тези инструменти са в „арсенала“ на почти всяка съвременна домакиня.

Как се справяхме без тях преди? Първите уреди за отваряне на тенекии са били … чук и длето. Именно тези инструменти са били препоръчани да се използват като специални инструменти. За да стигнат до вкусното съдържание, мнозина използваха и обикновен нож и дори ключ от входната врата на къщата. Домакините често не можеха без мъжка сила и изобретателност. Идеята на английския производител на прибори за хранене и хирургически инструменти Робърт Йейтс, който в средата на 19 век изобретил нож с форма на нокът с принцип на действие на лоста, стана началото на поредица от изобретения на отварачки за консерви. Изминаха около два века и в кухнята на почти всяка домакиня вече винаги е под ръка модерна отварачка за консерви, която лесно и безопасно отваря всички стандартни видове консерви, без да оставя неравности по ръбовете.

А какво да кажем за универсалната отварачка за стъклени буркани и бутилки? Благодарение на различните диаметри на захващане, този кухненски прибор ви позволява да отваряте няколко размера метални капаци за секунди. Само си помислете, но преди изобретяването на универсална отварачка за консерви и бутилки, вилици и ножове, сухи кърпи и парцали и други импровизирани средства са били използвани за отваряне. Ефективен начин е бил загряването на плътно затиснатия капак в гореща вода. Всичко това е изисквало значителни усилия. Да, и резултатът не е бил мигновен.

Сега всичко е различно. Красиви, стилни и най-важното удобни и компактни отварачки значително опростяват ежедневието. Дори малко дете, ако иска да се наслади на сладко от малини, може лесно да използва този инструмент.

Следващото изобретение на съвременния прогрес беше пресата за чесън. Преди да се появи, задачата е била не само да се накълца чесъна, но и да измият след това всички използвани кухненски прибори от специфичната миризма. Не е много удобно, съгласете се. Казват, че пресата за чесън е дадена на света от Леонардо да Винчи (между другото, в Италия ги наричат ​​“леонардо“). В него можете да смелите карамфил дори с кора. Смята се, че под действието на пресата най-извлеченият вкус и аромат се разпределят по-добре в ястието. Харесва ви или не, вие сте съдията.

Друго устройство на съвременните домакини е белачка за зеленчуци. Това не е просто класически нож, а удобен аксесоар, с който кората се отделя на много тънък слой, а плодът запазва формата си. Икономичен, бърз и максимално полезен. С това мото през 1947 г. швейцарецът Алфред Невечерсал патентова това свое ново изобретение, което с времето улеснява работата на кулинарните специалисти по цялата планета. Преди неговото нововъведение готвачите са използвали обикновен кухненски нож. Много домакини са белели зеленчуци и плодове с помощта на твърди метални четки, вряла вода или просто на ръка.

Петте най-необходими кухненски прибори допълва силиконова четка за намазване на кифлички, торти и други кулинарни изкушения. Кой го е измислил не е известно със сигурност. Може би това е кумулативният резултат от изобретенията на квалифицирани домакини, които са използвали импровизирани средства. Например, беше възможно да се намаже тава с парче бекон на вилица или лук, напоен с масло, а за да покафенее бъдещият пай са използвали четка за рисуване, четка за бръснене, марля или памучна вата. Всички тези елементи не са били много практични и заради това силиконовите инструменти са се превърнали в най-добрия вариант.

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *