Съвети

Коя тенджера да изберете

Купи тенджера | be4home.com

Супи и бульони, зърнени храни и сосове – вкусът и полезността на тези ястия зависят не само от продуктите, но и от съдовете, в които са приготвени. Как да изберем тенджера, която ще ви радва със своето удобство, екологичност и дизайн за дълго време?

Удобство на дизайна

Ергономията е нещо, с което постоянно ще се справяте, когато взаимодействате с съдовете за готвене, така че обърнете внимание на този параметър на първо място. Проверете формата и материала на дръжките на тенджерите: те трябва да са големи, удобни, нехлъзгащи се и устойчиви на топлина. По правило такива дръжки са направени от огнеупорна пластмаса – бакелит, но производителят може да има собствено ноу-хау. Наличието на изход за пара също няма да е излишно.

Колкото по-дебел, толкова по-добре

Минималната дебелина на стената за качествен тиган е 0,8-1 мм, докато дъното трябва да е 2-3 пъти по-дебело. Еднаква дебелина на стените и дъното води до неравномерно разпределение на топлината и изгаряне на храната. Доброто дъно е направено по технологията „сандвич“ и съчетава няколко слоя от неръждаема стомана, алуминий и мед. Това ви позволява да разпределите равномерно топлината и да пестите енергия.

Избор на материал

Материалът, от който е направен тиганът, до голяма степен определя неговите потребителски свойства. Освен това пряко влияе върху вкуса и полезността на приготвените в него ястия.

Стомана

Неръждаемата стомана се използва като материал за направата на съдове за готвене от 20-те години на миналия век. Несъмнените му предимства са хигиеничност, практичност, издръжливост и атрактивна цена. Основният недостатък са малките пукнатини, които се образуват с течение на времето и затова силно препоръчваме да смените такива съдове след изтичане на срока на експлоатация, посочен от производителя.

Излято желязо

Въпреки впечатляващото си тегло, чугунът е доста крехък и може да се напука при изпускане. Храната в чугунени тигани се готви по-бавно, но именно поради това свойство такива съдове са идеални за задушаване. Ако това е вашият любим метод на готвене, тогава чугунените тигани определено са вашият избор. Но не се препоръчва да съхранявате готови храни в тях.

Медни

Медните тенджери се нагряват бързо, равномерно и имат стилен винтидж вид. Въпреки това, медта има тенденция да се окислява с течение на времето. За да защитят потребителите, производителите на такива тенджери произвеждат модели с различни защитни и незалепващи покрития.

Емайлирани тенджери

Може би едно от основните предимства на емайлираните съдове е тяхната ниска цена. Емайлът е устойчив на соли, киселини и високи температури, но изисква твърде много грижи. В противен случай емайлът бързо се уврежда и вредните примеси започват да проникват в храната.

Керамика

Керамичното покритие се затопля бързо и задържа топлината за много дълго време. Тези тенджери не абсорбират миризми и се почистват много лесно. Продуктите в такива ястия не горят.

Тефлон

Тефлонът е основният конкурент на керамиката по отношение на способността й да отблъсква всичко от себе си. Сравнително лесно се грижи за него, но не понася излагане на остри метални предмети и прекомерно високи температури. Ако обичате да готвите във фурната, тефлоновите тигани не са най-добрият избор.

Гаранционен срок

Преди да поръчате тенджера, попитайте магазина за гаранционен срок. Макар и косвено, този аспект все пак показва качеството на тигана и неговите експлоатационни свойства. Надеждните магазини в България, чийто асортимент е представен от качествени марки, дават 5 или повече години гаранция за продаваните продукти.

Надяваме се, че нашата статия ще ви помогне да изберете

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *