Ръководства

Тенджери и тигани. Как да изберете вашите?

Тенджери и тигани | br4home.com

Избирайки ястия, избираме приятел. Не е задължително да имаш сто приятели, но е необходимо да имаш добри. Добрият приятел трябва да бъде верен, надежден и ако не за век, но поне за дълго време. И с него трябва да е лесно и интересно. И така, днес се учим да избираме истински приятели в кухнята.
Важно качество на вашия нов приятел е материалът. Съдовете за готвене, изработени от различни материали имат различни свойства и предимства. Ето защо, преди да започнете приятелство, ясно решете какъв материал ви подхожда най-добре. Това е важно не само за удобството и качеството на готвенето, но и за удоволствието.

Медни

Загрява много бързо и пренася топлината много добре.
Фантастично разпределение на топлината, което помага много при готвене, тъй като няма „горещи точки“.
От минусите – по-висока цена в сравнение с алуминиеви и стоманени прибори, както и някои тънкости в грижата, които обаче лесно се решават чрез закупуване на висококачествен почистващ препарат за почистване на медни продукти.

Алуминий

Невероятно лек – Вашият вариант, ако не обичате да жонглирате с тежки тигани и тенджери.
Отличен проводник на топлина.
Достъпна цена.
Лесно се мие.
Не се страхува от драскотини, пукнатини, стружки, пилинг и други неприятни метални повреди.
Днес често се използва в продукти с емайлирано покритие отвън и незалепващо покритие отвътре.
От минусите – по-кратък експлоатационен живот в сравнение с мед и неръждаема стомана.

Неръждаема стомана

Идеален за използване на индукционни котлони.
Има различно качество. Висококачествената неръждаема стомана е с маркировка 18/10. Това означава, че стоманата съдържа 18% хром и 10% никел.
Издръжлива повърхност, устойчива на драскотини, пукнатини, стружки и лющене.
Дълъг експлоатационен живот и лесна поддръжка.
От минусите – по-ниска топлопроводимост в сравнение с други материали.
Също така, за производството на дъното на продуктите, стоманата често се комбинира с други материали. И ако например, дъното на стоманен тиган е направено от мед, тогава не можете да го използвате на индукционна печка. Ето защо е важно внимателно да прочетете описанието на продукта и да намерите информация на кои видове котлони може да се използва.

Излято желязо

Новите чугунени съдове за готвене трябва да бъдат втвърдени. За да направите това, разнесете растително масло в повърхността и изпратете продукта за един час във фурната, включена при ниска температура. Отстранете втвърдения продукт, отстранете излишното масло и се наслаждавайте! Завинаги!
Вашият чугунен приятел няма незалепващо покритие, но неговата неубиваема повърхност след втвърдяване не се нуждае от него. Съдовете ще бъдат премахнати безпрекословно, но в знак на благодарност ще трябва да ги миете на ръка.
Подходящ за всички видове готварски повърхности.

Кой материал  е добър за какво?

Тук отново всичко зависи от вас. Какво готвиш? Как готвиш? От колко време готвите? Колко високо искате да се изкачите по кулинарната стълбица? Но независимо дали сте абсолютен аматьор или абсолютен професионалист, винаги ще намерите съдове, с които ще ви е лесно и удобно.

Тенджери и черпаци

Тенджера или черпак с плоско дъно и капак е вашият най-безпроблемен и незаменим приятел в кухнята. Готвене и на пара: всякакви течни ястия, ориз, тестени изделия, зърнени храни. Предлага се в огромна гама от размери.

Тигани за пържене

Голям тиган с нисък ръб и плоско дъно. Печете, запържете, запържете до кафяво. Добре проектираната форма осигурява отлична циркулация на въздуха и улеснява разбъркването или обръщането на съставките.

Тенджери

Братовчедът на тигана, се различава от него по по-високи страни, поради което е отличен за готвене на ястия с течност. Варете на пара, гответе, пържете. Идеален за задушаване на зеленчуци, готвене с разбъркване и обръщане.

Грил тигани

Тигана с оребрено дъно, благодарение на което ястията върху него се пържат като на скара, а сокът и мазнината се стичат в жлебовете между ребрата. Месо, риба, зеленчуци с красива текстура и перфектен вкус – като от скара!

Таджин

Не само ястия, но и декорации. Tajine има ефектна куполна форма и собствена тайна за готвене на печено, ориз, кус-кус и дори паста. Тайната е, че влагата изпаряваща се от храната кондензира по стените на плътно прилепналия капак и след това се връща обратно в съда, образувайки водно уплътнение около ръбовете на купата, което предотвратява преминаването на пара и аромат от съда. ястие за готвене.

Уок тигани

Друг роднина на тигана, но с китайски корени. Идеални съдове за готвене с разбъркване. Специалната форма с високи наклонени ръбове ви позволява да смесвате съставките, като ги хвърляте в тигана. Разбира се, за да го направите майсторски, като китайски професионален готвач, трябва да се упражнявате. Но си струва!

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *